Het eiland leven

OVER AMELAND

Op slechts 45 minuten varen over de Waddenzee, ligt het Waddeneiland Ameland.

Ameland blinkt uit door haar natuurschoon, het schitterende strand, de unieke Wadden, de variatie aan landschappen en bezienswaardigheden. Ameland maakt deel uit van Werelderfgoed de Waddenzee: onmisbaar voor het behoud van de mondiale biodiversiteit. 

Het is samen met het Duitse en Deense wad ’s wereld grootste aaneengesloten systeem van wad- en zandplaten, eilanden, prielen, geulen en slenken.

Het hele jaar vinden er op Ameland tal van sport-, kunst-, muziek- en theateractiviteiten plaats die internationaal niet zouden misstaan. Dit zorgt voor onvergetelijke dagen, grootse prestaties, sportieve weekenden, spectaculaire meerdaagse festivals tot en met de toonaangevende Novembermaand – Kunstmaand.

De rijke historie van Ameland vindt u weerspiegeld in de dorpen Hollum, Ballum, Nes en Buren. In elk dorp vindt u prachtige herinneringen aan de verbondenheid van het eiland met de zee, zoals oude commandeurswoningen en vuurbakens die allemaal hun eigen bijzondere verhaal vertellen. Het eiland was eeuwenlang vrij en neutraal, maar vooral gastvrij.

De grote verscheidenheid aan activiteiten op het gebied van sport cultuur en avontuur die over het gehele jaar plaatsvinden, de prachtige stranden, alsmede de ruimte die overblijft voor genieten van de ruimte en de rust, maakt Ameland uniek in zijn soort.

Permanent wonen op Ameland

Wilt u een huis kopen op Ameland om permanent te wonen? Dan is het goed om te weten dat er per 1 januari 2022 een nieuwe huisvestingsverordening in de gemeente Ameland van kracht is. Deze verordening heeft voornamelijk ten doel om woningen aan te wijzen die uitsluitend voor permanente zelfbewoning gebruikt mogen worden.

Woningen met een WOZ-waarde onder de € 619.621,- zijn aangewezen als vergunningplichtig.

Het is verboden deze in de verordening aangewezen woonruimtes zonder huisvestingsvergunning in gebruik te nemen of te geven. Een huisvestingsvergunning wordt verleend aan een toekomstige eigenaar die economisch gebonden is aan Ameland. Meer dan de helft van het (gezamenlijk) inkomen dient te worden verworven op Ameland. In sommige gevallen kan er een huisvestingsvergunning worden verleend op basis van maatschappelijke binding. Wij staan u graag te woord om de mogelijkheden tot het verkrijgen van een huisvestingsvergunning te bespreken.

Lees hier meer over huisvestingsvergunning van gemeente Ameland.

Recreatiewoningen op Ameland

Velen dromen van het kopen van een huis op éen van de Waddeneilanden. Een vakantiehuis kopen op Ameland betekent een vaste vakantieplek op het diamant van de Wadden.

Een recreatiewoning of appartement voor eigen gebruik of voor verhuurdoeleinden op Ameland kopen of verkopen vergt kennis van de markt met de daarbij behorende spelregels.

Makelaardij Ameland bezit hiervoor de benodigde kennis en ervaring om u hierbij van dienst te zijn. Tevens beschikken we over een uitgebreid relatienetwerk van (potentiële) kopers en verkopers. Voor het kopen of verkopen van een recreatiewoning of appartement bent u bij ons aan het juiste adres.